12/11/11

Τί δεν είναι φωτογραφία

"Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θέματα, τα οποία ο κόσμος συνηθίζει να τραβάει (δεν ξέρω γιατί). Αυτά τα θέματα τα τραβάνε πολλοί και πολύ λοιπόν, και μετά χαίρονται γιατί νομίζουν ότι έχουν τραβήξει καλή φωτογραφία (επίσης δεν ξέρω γιατί). Η πικρή αλήθεια είναι τα παρακάτω απλώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φωτογραφίες, για πολλούς και διάφορους λόγους. Αν στενοχωριέστε με αυτή τη σκέψη και τραβάτε φωτογραφίες όπως οι παρακάτω ενώ ασχολείστε πάνω από 10 μέρες με τη φωτογραφία, είτε επειδή σας αρέσει, είτε από βίτσιο, απλώς παρατήστε τη φωτογραφία. Για να δούμε λοιπόν:

(Διευκρίνηση: Να σημειωθεί ότι οι παρακάτω παρατηρήσεις ισχύουν για τις φωτογραφίες αυτές ΚΑΙ σε ασπρόμαυρο)


1.

Ηλιοβασιλέματα: Οk, ο ουρανός έχει ωραία χρώματα, το καταλάβαμε. Οk, το δες με μια γκόμενα και ήταν ωραία. Δεκτόν επίσης. Εμείς τί φταίμε να το βλέπουμε ξανά και ξανά σ'όλο το internet? Το έχουμε δει και μεις, το έχουμε και 'μεις φάει στην μάπα και όπως και να το κάνουμε, όσες φορές και αν προσπαθήσεις, δεν συγκρίνεται με το real thing. Το ότι ο ουρανός έχει ωραία χρώματα δεν σε κάνει μάγκα.


2.
ή

Γάτες, σκυλιά & λοιπά γλυκούλικα ζώα: Το ξέρω ότι μπορεί να σου κάνουν γούτσου, γούτσου, να σου νιαουρίσανε/γαβγίσανε/τιτιβίσανε και να τα ερωτεύτηκες ή να είσαι   φιλόζωος/φιλόζωη και να τα αγαπάς πολύ, όμως η φωτογραφία δεν είναι οικολογική τέχνη, ούτε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Οπότε παράτα το, και βγάλε κάτι σοβαρό, σκυλιά και γάτες βλέπεις και στο δρόμο.


3.
ή
Λουλούδια (με Macro ή χωρίς): Ισχύει το ίδιο με τα ηλιοβασιλέματα. Το ότι η φύση γαμάει, δε κάνει εσένα καλό φωτογράφο.

4.
ή

Πουλιά, έντομα και λοιπά ζωύφια (με Macro ή χωρίς): Αν είσαι αρκετά γρήγορος και παρατηρητικός για να προλάβεις ένα μικρό πουλί ή έντομο για μερικά κλάσματα δευτερολέπτου που θα κάτσει σε ένα κλαδί, ή σ'ένα λουλούδι, γίνε κυνηγός. Και εμείς θα ησυχάσουμε, και τα πουλιά θα βγουν από τον μίζερο ρόλο να αποτελούν θέμα κακών φωτογραφιών.

5.


Αποχρωματισμός: Φτάνουμε σ'ένα πονεμένο θέμα. Πολλοί θεωρούν cool τον αποχρωματισμό σε μια φωτογραφία δηλαδή, να κρατάνε μέρος της (συνήθως αντικείμενο) έγχρωμο, και την  υπόλοιπη φωτογραφία να την κάνουν ασπρόμαυρη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να μπω στο μυαλό αυτών των τύπων και να καταλάβω τί σκέφτονται. Θέλουν να δώσουν έμφαση; Τους φαίνεται ρομαντικό σε μια φωτογραφία το μόνο έγχρωμο πράγμα να είναι ένα λουλούδι γιατί έτσι υποννοούν κάτι βαθυστόχαστο και ασύλληπτο από έναν κοινό θνητό για τον έρωτα, ίσως; Δεν ξέρω. Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι όταν το βλέπουν κάτι αντίστοιχο στο ντύσιμο ενός ανθρώπου, το θεωρούν κιτς, ενώ στη φωτογραφία, το θεωρούν γαμάτο.

6.


Παγκάκια: Ρε φίλε, κατάλαβέ το, τα παγκάκια είναι για κάθεσαι! Να κάθεσαι! ΝΑ ΚΑ -ΘΕ - ΣΑΙ!
Ένα παγκάκι σκέτο σε μια φωτογραφία, το περισσότερο που μπορεί να μου πει είναι "α, ένα ωραίο μέρος για να κάθομαι."

7.

Παραλιακά Τοπία: Πας διακοπές. Και βαριέσαι. Ή θες να θυμηθείς πού πήγες. Και σηκώνεις τη μηχανή και βγάζεις απέραντες παραλίες, με μια ήρεμη θάλασσα,  που έχει ένα βαθύ καταγάλανο χρώμα. Και μετά τη βλέπεις στο pc και λες "ω ρε μαλάκα,αυτό είναι τέχνη". Όχι. Δεν είναι έτσι. Ο μόνος λόγος ύπαρξης τέτοιων φωτογραφιών στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι το ελληνικό περιοδικό "Διακοπές".

8. 

Δάσοι & Πράσινο: Έλα, νομίζω ότι ξέρεις τί θα πώ. H φύση είναι καλή, εσύ όχι.

9.
ή


Γέροι, παιδάκια, γυφτάκια: Δεν είμαι ρατσιστής, όμως το γεγονός ότι τους φωτογραφίζεις επειδήσου φαίνονται αξιοπερίεργοι καθώς δεν τους γνωρίζεις και δεν ανοίκουν στο κλειστό σου κοινωνικό περίγυρο, ή επειδή κάθονται εύκολα  για να τους βγάλεις φωτογραφία δεν αρκεί. Πρέπει να προσπαθήσεις κιάλλο, έχεις να ανταγωνιστείς πάρα πολλές φωτογραφίες με ακριβώς το ΙΔΙΟ θέμα. 

10.

Film Grain: Έβγαλες μια απαράδεκτη φωτογραφία. Και λες "οk, δεν παίζει πρόβλημα". Και πας στο photoshop και της βάζεις κόκκο φιλμ, ή αν ξεπεράσεις κάθε όριο, γρατζουνιές. Και νομίζεις ότι έβγαλες καλή φωτογραφία. Εγώ δεν το νομίζω. Υπάρχει λόγος που το film έχει κόκκο και γρατζουνιές: Επειδή τα film έχουν κόκκο και γρατζουνίζονται. Οπότε αν θες η φωτογραφία σου να έχει κόκκο και να γρατζουνίζεται, τράβα με film.


10.


Sepia: Το sepia είναι μια αρχαία τεχνική στο τύπωμα φωτογραφιών που ενίσχυε την αντοχή της φωτογραφίας στο χρόνο. Το σκατουλί χρώμα δεν ήταν επιλογή τους, απλά ήταν αναγκαστικό. Τότε. Παλιά. Που είχανε μηχανές με φιλμ, χαρτιά και δεν ήξεραν καν τί θα πεί internet. Και εσύ και internet έχεις, και photoshop έχεις,και πας και κάνεις τις φωτογραφίες σου sepia.  Γιατί; Το ασπρόμαυρο γιατί υπάρχει; "

Απόσπασμα και φωτογραφικό παράδειγμα από το βιβλίο του Χ.Κ, "This Strange Art that we call 'Photography' ", εκδόσεις Τοπάλης, Νοέμβρης 2011.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου